Kemikaalikimara: Turvallisia vaateostoksia?

torstai 25. elokuuta 2011

Turvallisia vaateostoksia?

Olen jo ennenkin kirjoittanut tekstiilien sisältämistä aineista. Jutussa on lista kielletyistä kemikaaleista. Jos ette vielä ole huomannut Greenpeacen uutta selvitystä nonyylifenolietoksylaateista ja hormonihäiriköistä nonyylifenoleista. Kannattaa lukea. Kirjoitin aiheesta Iltalehden-blogiini, joten kurkatkaa myös se.
- Ja hips hei, juttu pääsi näköjään myös näkyvästi Muoti & kauneus -sivulle.

Olen hämmästynyt siitä, miten tunnetut ja arvostetutkin brändit eivät pidä huolta maineestaan. Kauniit sanat eivät näinä päivinä tosiaankaan riitä, jos tuotteet sisältävät aineita, joiden käyttö on  lailla kielletty - ja tämä on vielä näköjään yleisesti alalla vallitseva käytäntö. Heitin haasteen toimittajille, muotibloggareille ja kuluttajille. Kuluttaja ei voi kaupassa tietää, mitä aineita T-paita, farkut tai uudet popot sisältävät, mutta aina voi kysyä. Myyjäkään ei todennäköisesti tiedä, mutta kysy silti. Keskustelu kaupoissa, mediassa ja netissä lisää painetta valmistajien suuntaan.
Watchmen T-shirt

Lue myös

6 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Ostan nykyään kaupasta todella vähän uusia vaatteita. Enimmäkseen sinnittelen kirpputorien tarjonnalla ja itse tehden.
Olenkin miettinyt jo jonkin aikaa että miten on kangaskauppojen kemikaaliasiat? Valmisvaatteiden kemikaaleista on alettu puhua, mutta entä kankaiden? Tiedän mm. ompelijoita jotka ovat altistuneet erilaisille kemikaaleille ja saaneet jopa allergioita ja vakaviakin oireita etenkin tummista kankaista (tummansininen ja musta näistä pahimmat, mutta lähinnä väriaineiden vuoksi). Olisikin kiinnostava tietää että onko kemikaali-käytäntö sama kangaspakkojen suhteen kuin valmiiden vaatteiden?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kankaissa on erittäin todennäköisesti jäämiä siinä missä vaatteissakin.Käsittely, mikä käsittely.
Kaverini muuten sai tummansinisistä housuista iho-oireita jalkoihin. Lieneekö sitten ollut väriaine vai muu käsittelyaine, ei tietoa.

Olen seuraillut sinun vaateprojekteja. Ihailtavaa. Minulla kun pelkkä vetoketjun vaihto tai housunlahkeiden korjaus on lähes ylitsepääsemätön urakka. Jos asuisit lähempänä, toisin kasan vaatteita huoltoon ja toisen mokoman muodistettavaksi. :)

Rhia kirjoitti...

Kaksi entistä työkaveria altistuivat pahasti kankaiden kemikaaleille. Toinen saa iho-oireita tummista kankaista joten oletettavaa on että johtuu väriaineista, musta ja tummansininen pahimmat. Ne on lisäksi ne yleisimmät värit joita asiakkaat haluaa kun teettävät vaatteita.
Toinen entinen työkaveri sai niin pahoja hengitystie-oireita että joutui yksi päivä ambulanssilla töistä sairaalaan. Tässä tapauksessa en tiedä että oliko joku tietty kangas aiheuttajana kun en ollut enää silloin siellä töissä. Itsekin huomasin kyllä siinä työpaikassa kun oli jatkuvasti tekemisissä tiettyjen samojen kankaiden kanssa että jotkut niistä aiheuttivat hengenahdistusta.
Asia huolestuttaa kyllä kun on aikonut tehdä elämäntyönsä ompelijana niin millaiseen kuntoon se työ ihmisen pistää.
Ja kiitos kohteliaisuudesta. Vetoketjun vaihdot ja lahkeiden lyhennykset onkin niitä yleisimpiä hommia mitä asiakkaat tuo :D

Essi kirjoitti...

Sitä olen miettinyt, että pääseekö tästä ongelmasta (kuluttajan näkökulmasta) eroon sillä, että pesee vaatteet ennen käyttöä vai jääkö niihin vielä pesunkin jälkeen jäämiä?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Rhia: Juu ne vetoketjut on inhottavimmat korjaustyöt, mutta on minulla muutakin. Pitäisi uudistaa pari jakkua.

Essi: Suurin osa todennäköisesti lähtee pesussa. Esimerkiksi vauvan vaatteet tulee pestä ennen käyttöä. Mutta jätevesiinhän nämä aineet sitten joutuvat.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan kuluttajalla minkäänlaista suojaa näiden kemikaaliärsytysvaatteiden kanssa? Ostin viime viikolla takin, joka ärsyttää hengitysteitä. Pesin sen mutta tuntuu, että vieläkin alkaa yskittää, kun takki on tovin päällä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails