Kemikaalikimara: Lasten myrkyttäminen desinfiointiaineilla päiväkodeissa?

perjantai 3. tammikuuta 2014

Lasten myrkyttäminen desinfiointiaineilla päiväkodeissa?

Sain pariakin kautta kysymyksen Maria Nordinin blogikirjoituksesta "Myrkytetäänkö lastasi päiväkodissa?", joka käsittelee päiväkodeissa käytettäviä desinfiointiaineita. Kirjoitusta moitittiin hiukan sekavaksi.  Huolena kirjoituksessa on, että lasten käsiin suihkutetaan haitallisia ja jopa kiellettyjä desinfiointiaineita. Samoja aineita on käytetty homeentorjuntakemikaaleina rakennusten saneerauksissa, mitä sitäkään ei suinkaan suositella.


Nordinin kirjoituksessa kysytään:
"Lukeeko tuoteselosteessa?

  • PHMG
  • PHMB
  • Polyheksametyleeniguanidinihydrokloridi
  • tai
  • polyhexamethylene biguanide hydrochloride"
Kyseiset aineet ovat biosidejä. Tukesia lainaten: "Biosidit ovat kemiallisia aineita, valmisteita tai pieneliöitä, joiden tarkoitus on torjua haitallisia eliöitä, estää niiden vaikutusta tai rajoittaa niiden esiintymistä. Ne ovat usein tärkeitä ihmisten terveydensuojelussa muun muassa taudinaiheuttajia ja tuhohyönteistä vastaan." Biosidit siis nitistävät homeet ja bakteerit ynnä muut terveyttämme uhkaavat mikrobit. PHMB ja PHMG ovat ympäristölle myrkyllisiä ja suihkutettuna myös hengitysteille haitallisia.

Tukesilta ilmestyi tänään lehdistötiedote, jossa kerrotaan desinfiointiaineista ja  PHMG:sta ja PHMB:sta. Biosidien käyttötarkoitus on usein hyvä, mutta aineista voi olla myös haittaa - myrkyllisiä kun ovat. Tukesin havaintojen mukaan desinfiointiaineiden myyntiväittämät ja mainokset antavat usein harhaanjohtavan kuvan valmisteen turvallisuudesta. Tuotetta saatetaan markkinoida esimerkiksi ympäristöystävällisenä, vaikka sen tehoaine on luokiteltu erittäin vaaralliseksi ympäristölle.

Näin Tukes PHMB.stä ja PHMG:stä:

"Suihkutettavia PHMB-valmisteita ei suositella käytettäväksi lainkaan sisätiloissa

Aiemmin yleisesti käytetyn, polymeerisen guanidiiniyhdisteen (PHMG) käyttö kaikissa biosidivalmisteissa on ollut kiellettyä jo helmikuusta 2013 lähtien. Parhaillaan EU:ssa valmistellaan riskinarvioita toisesta, näissä valmisteissa edelleen käytettävästä aineesta, joka tunnetaan kirjainlyhenteellä PHMB (polyheksametyleenibiguanidi). Aineesta käytetään muitakin nimiä. Mahdollisia tunnistenumeroita ovat CAS 91403-50-8, CAS 27083-27-8, CAS 32289-58-0. Tämän arvion seurauksena sen käyttöä tiettyihin desinfiointitarkoituksiin saatetaan rajoittaa. Tällä hetkellä on jo tiedossa, että PHMB:tä sisältävien, suihkutettavien valmisteiden käyttö saattaa aiheuttaa haitallisen hengitystiealtistumisen, mikäli ei suojauduta käyttöohjeessa esitetyllä tavalla. Tästä syystä Tukes suosittelee, ettei tällaisia, erityisesti suihkutettavia valmisteita käytettäisi lainkaan sisätiloissa. Lisäksi aine on luokiteltu ihoa herkistäväksi."

On hämmästyttävää, jos päiväkodeissa tosiaan desinfioidaan systemaattisesti lasten käsiä - ja vieläpä jollain suihkutettavalla tuotteella. Oli tuote mikä tahansa suihkutettavasta versiosta joutuu hengitysteihin aineita, esimerkkinä siivousaineet, hiuslakat ja maalit. Ylipäänsä käsien desinfioinnin tarve ja hyöty on ylipäänsä varsin kyseenalaista. Normaalioloissa sellaista ei tarvita lainkaan,  kunnon käsienpesu vedellä ja saippualla riittää, kunhan myös muistaa kuivata kädet kunnolla. Päiväkodissa, jossa lapseni oli aikanaan, talouspaperiarkit (ne harmahtavat pitkänomaiset taitetut) oli leikattu kahtia. Pienille käsille riittää pienempi pala paperia. Partioleireillä kokkaamassa olleena tiedän, että siellä käytetään desinfiointiaineita käsille ennen ruokailua. Ulkohuussinkin vieressä on pumppupullo käsidesiä (etanolipohjainen tuote).

Tukesin ohjeet koskevat "julkisten tilojen desinfiointiaineiden käytöstä vastaavia henkilöitä". Mutta mitkä ohjeet annetaan vanhemmille, joiden lapsi on päiväkodissa? Itse kysäisisin aamulla hoitooon viedessäni, onko päiväkodissa tapana desinfoida käsiä. Jos on, niin kysyisin milloin ja miten. Ja antaisin tarvittaessa tietoiskun desinfioinnin tarpeellisuudesta ja käytettävistä aineista, jos sellaiseen joskus poikkeustilanteessa on aihetta.

Uusi Suomi on myös ehtinyt kirjoittaa aiheesta artikkelin, jossa Salkinoja-Salonen puhuu lasten myrkyttämisestä ja Tukesin edustaja Tapio Korkolainen rauhoittelee ja mainitsee iho- ja silmä-ärsytykset. Ilmeisesti käytäntöjen  järkiperäistämisen pitää mennä pienten kriisien kautta. Mutta onhan tämä taas yksi esimerkki, miten huolettomasti haitallisia aineita aineita otetaan jokapäiväiseen käyttöön.  Parin vuoden takaisessa Metro-lehden kirjoituksessa todettiin toisaalta, että käsidesin käyttöä hillitään päiväkodeissa. Mikähän mahtaa olla nykyinen tilanne?

Täydennys: Helsingin osalta siihen tuli tietoa samantien (HS 3.1.2014).
"Helsingin päiväkodeissa käytetään käsien desinfektioainetta vain erityistapauksissa. Varhaiskasvatusviraston suositus on, että lasten käsien puhtaudesta huolehditaan saippuapesulla."

"HS löysi PHMB:tä Hartmanin sairaalan päivystyspoliklinikan eteisaulan käsihuuhteesta. On mahdollista, että samaa ainetta käytetään muissakin kaupungin laitoksissa."

Suurin haitta aineesta tulee toistuvasti hengitysteihin joutuessaan. Tuotteita joudutaan siis tarkistamaan, mutta näyttää siltä, että lapsia ei sittenkään myrkytetä - aikamoinen kohu taas kerran.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

olenko ymmärtänyt oikein, että etanolipohjaisissa käsideseissä ei ole noita kammottavia myrkkyjä?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kannattaa tarkistaa ainesosat.
Perinteisessä käsidesissä ei ole, mutta alkoholittomissa on oltava desinfiointiin jotain muuta.

Tässä muutama linkki tuotteisiin:

http://www.kiiltoclean.fi/images/pdf/tt_kasidesi.pdf

http://www.sillasiisti.fi/index.php/uutuudet/puhdistusaineet/avalon-alkoholiton-kasidesi-dispenso-1l.html

http://kauppa.suojalaite.fi/epages/Suojalaite.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Suojalaite/Categories/K%C3%A4sihygienia/Desinfiointi

http://www.ensiaputuote.fi/shop/cat/product_details.php?p=422

http://www.cleaner.fi/ph/phwww.nsf/sp?Open&cid=LV

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails