Kemikaalikimara: Säilöntäaine metyyli-isotiatsolinonista allergia ja elinikäinen riesa

lauantai 16. heinäkuuta 2016

Säilöntäaine metyyli-isotiatsolinonista allergia ja elinikäinen riesa

Metyyli-isotiatsolinoni eli MI on säilöntäaine, jota käytetään muun muassa pesuaineissa, kosmetiikassa, maaleissa ja liimoissa. MI on herkistävä aine ja aiheuttanut allergiaepidemian.  Kosmetiikassa aine käyttö salliittiin vuonna 2005 ja ilmeisestikin väärin perustein. Yle MOT:n hiusvärejä käsittelevässä ohjelmassa otettiin esille myös MI, jonka käytöstä kosmetiikassa ihotautilääkäri Kristiina Aalto-Korte toteaa.:
 
"Komission tiedekomitea salli sen käytön  vuonna 2005 sadan miljoonasosan pitoisuudella, koska se arvioitiin kohtalaiseksi herkistäjäksi. Todellisuudessa se on voimakas herkistäjä”.
 
Oireena on ihottuma kohtaan, joka on ollut kosketuksissa herkistävän aineen kanssa. Iho punoittaa, kutisee, hilseilee ja on mahdollisesti myös vetistävää.




Kuvankaappaukset Kulutustavaratarkastajat -ohjelmasta


Norjalainen kuluttajaohjelma Kulutustavaratarkastajat on selvittänyt, miten yleinen MI on tuotteissa ja kertoo, millaisia oireita allergia aiheuttaa ja miten hankalaksi allergisoituneen elämä menee. Allergisoitunut kun saa oireita jo erittäin pienestä määrästä, vaikka tuote olisi poishuuhdeltava ja altistus siten pieni. Ohjelmassa haastateltu Birgitte Viksund sai ensimmäiset reaktiot irtoripsien liimasta. Oireet ryöpsähtivät esille kotia remontoidessa ja maalatessa. Nyt hänen on tarkistettava kaikki ostamansa pesuaineet, saippuat, voiteet sekä muu kosmetiikka. Kun allergian on saanut, se on elinikäinen.
 
Kulutustavaratarkastajat, Jakso 2
 
Ohjelma tulee uusintana
su 17.7.2016 15.10 Yle TV1 ja 
Yle TV1 sekä on katsottavissa Yle Areenassa 30 vrk.


MI-allergian välttämiseksi on minimoitava kontakti aineen kanssa. MI:n käytölle tuotteissa on suunnitteilla rajoituksia ja ainakin osa valmistajista on luopunut aineen käytöstä. Mutta kuten norjalaisohjelma osoittaa, monista tuotteissa MI:tä kuitenkin löytyy. Kannattaa jättää hankkimatta MI:tä sisältäviä tuotteet. Kosmetiikan pakkausmerkinnöissä se löytyy INCI-nimellä ”Methylisothiazolinone”. Kosmetiikan säilöntäaineena voidaan käyttää myös metyylikloori-isotiatsolinonin ja metyyli-isotiatsolinonin seosta. Tämän tunnistaa ainesosaluettelosta INCI-nimellä ”Methylchloroisothiazolinone and Methylisothiazolinone”.  (Tukes, Kemikaalisanastoa).
Monet maalit sisältävät MI:tä. Maalatessa on syytä välttää ihokontaktia maalin kanssa ja käyttää suojakäsineitä, oli tuotteessa MI:tä tai ei.


MI on erityisen hankala säilöntäainee. Jäämmekin odottamaan viranomaisten päätöksiä ja yritysten toimia kuluttajaturvallisuuden lisäämiseksi.
 
Lisää aiheesta

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Tänään tutkailin pesuaineostoksilla ollessani jotta MI:tä on nyt lähes kaikissa pesuaineissa, käsitiskiaineissa, myös kotimaisen Kiillon tuoteissa, lattian pesuun tarkoitetuissa yleispuhdistusaineissa, ikkunan pesuaineissa, yleis/keittiön pikapuhdistukseen tarkoitetuissa suihkutettavissa liuoksissa. Mieleeni tuli että aina ei tule käytettyä käsineitä käsin tiskatessa, joka tietenkin on muutenkin huono juttu, meillä kuitenkin kone tiskaa toistaiseksi suurimman osan. Mutta täytynee jälkikasvulle muistuttaa aineen haitallisuudesta iholle, meillä kun jo valmiiksi on atopiaa. Semmoinen tuli tähänyhteyteenmieleeniettä kuinkaha tuo on haitallista suolistolle? Muistelen joskus kerrotun et esim. Englannissa ei käsitiskejä erikseen huuhdella lopuksi kuten meillä on tapana vaa astiat joko laitetaa telineeseen valumaan/kuivumaan tai jos jolla on aikaa ja viitseliäisyyttä, käyttävät astiapyyhettä kuivaamiseen. Joka tapauksessa pesuainejäämiä astioihin taitaa jäädä heillä enemmänkuin meillä. Toinen mikätuli mieleeni, että miten hyvin jätevedenpuhdistamot suoriutuvat MI:n pois puhdistamisesta, miten tuo saattaa vaikuttaa kalojen jamuiden vesieläinten ruoansulatuselimistöön, kohta kaikilla on joku suolistovaiva crohnin tauti tai haavainen paksusuoli. Kokemuksesta voin sanoa, että ei tosiaankaan mikään kiva sairaus, sairastuneiden määrä kasvaa koko ajan, mahdollisesti myös nämä kemikaalit ovat altistava tekijä..mutta lääketehtaat hykertelevät kun myyntikasvaa.

Anonyymi kirjoitti...

Taisipa löytyä kutinani aihettaja: Lilien Professional hairshampoo, pro style Prismasta.

Juuri kirjoitti...

Olen näiden uutisten myötä ruvennut välttelemään MI:tä kaikissa uusissa kemikaaliostoksissa, mutta huomasin, että sitä on yhdessä valmiiksi omistamassani tuotteessa, josta pidän kovasti! Kannattaisiko surutta heittää se pois, vaikkei se toistaiseksi aiheuta mitään oireita? Kyseessä on hiusten muotoilutuote, jota voisin periaatteessa levittää hanskat kädessä minimoidakseni altistusta, mutta toki ongelmana tällöinkin olisi se, että hiukset osuvat usein ihoon myös kuivuttuaan, vaikken laitakaan tuotetta päänahkaan! Onko aine niin herkistävää, että jo yhden pullon jämät saattaisivat laukaista vakavan allergian? Jos tämä olisi pois huuhdeltava tuote, niin ehkei, mutta kun ei ole, vaikkei suoraan iholle menekään...

Antero Karsikas kirjoitti...

Yritin löytää tovi sitten maalia jossa ei olisi ollut tuota MI:tä. Kaikilla suomalaisilla valmistajilla tuotteet oli säilötty MI:llä.
Ainot varmasti säilöntäaineettomat maalit löytyivät Suomen Luonnonmaalit Oy:ltä. Onneksi edes jostain.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails